tiistai 12. maaliskuuta 2013

Diwa lääkärissä

Tänään sitten taas suunnistimme tuonne Raision Vettoriin ja mukana oli apinatyttö Diwa. Diwa alkoi ontua / laahata vasenta takajalkaa perässään viikonloppuna, myös ylös pääseminen oli todella vaikeaa eikä aina onnistunut ilman apua. Samalla Diwa myös alkoi jyrsiä tassujaan öisin ja hermokin oli kireällä kun Taiga riekkui ympärillä. Tänään pääsimme  sitten lääkärille, Diwallahan on hyvin paha spondyloosi ja tämä oli sittent aas edennyt siihen asteeseen että se oireili takajalkaan asti. Tuo on pirullinen sairaus etten paremmin sano koska sitä ei voida parantaa eikä sen etenemistä pysätyttää.
spondyloosi on etenevä rappeumasairaus, joka muodostaa luusilloitusta ja luupiikki muosostusta nikamien välille. Ranka jäykistyy ja nikamavälit ahtautuvat. Tavallisesti tila on oireeton. Luupiikit voivat ahtauttaa hermojen juurikanavia, tällöin voi esiintyä kipua ja halvausoireita. Luupiikkien kasvaessa voi myös esiintyä kipua. Selkäydintä luupiikit eivät yleensä paina. Diagnoosi tehdään RTG tutkimuksella.
Spondyloosin syytä ei tiedetä tarkasti. Yksi syy spondyloosiin voi olla nikamien välisiin nivelsiteisiin kohdistunut liian suuri rasitus. Silloittuminen voi olla myös seurausta useasta selkärangan sairaudesta, joita ovat mm. nikamien yliliikkuvuus, nikamien kehityshäiriö ja bakteeritulehdus. Myös perimä ja ravinto vaikuttavat spondyloosin kehittymiseen (kalsiumin lisääntyminen lisää spondyloosi-riskiä).
Monet koirat elävät tyydyttävää elämää, vaikka rangan liikkuvuus on spondyloosin takia heikentynyt ja joustavuudessa on puutteita. Yleensä koira oireilee vasta vanhempana. Joskus spondyloosi voi pahentua yhtäkkiä, esim. trauma saattaa murtaa luusillan ja irtopala voi painaa hermojuurta. Tällöin se aiheuttaa eriasteisia tulehduksia, jonka seurauksena on kipua, lihaksien surkastumista (atrofia) ja refleksien ja asentotunnon heikkenemistä. Oireita lievitetään tulehduskipulääkkeellä, levolla, paikallisella kylmähoidolla ja fysikaalisilla kipuhoidoilla. 
Diwa apinatyttö.
Haisee hyvälle.

Iski mihin sä menit?
 Diwa on hyvin vahvarakenteinen ja saisi olla kevyempi, mutta eläinlääkäri kielsi rasittamasta Diwaa millään laihdutuskuurilla. Diwa ei saa mitään ylimääräistä vain ja ainoastaan  oman annoksensa ruokaa. Ruoka määrää ei myöskään saa muuttaa koska se on jo minimissään. Diwan paino pysyy paikoillaan ja se riittää. Diwalle harkitaan myös tukihoidoksi laserhoitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti