maanantai 22. huhtikuuta 2013

Koiralähtöisyyttä tulvillaan.









RAILI HALME
Koirienkoiralähtöinen koulutusohjaaja, käyttäytymisneuvoja ja ongelmakoirakouluttaja
Kansainvälinen luennoitsija
Suomen Eläintenkouluttajat ryn varsinainen jäsen
Hallituksen jäsen, PDTE (Pet Dog Trainers of Europe)
Täysjäsen, APDT
Päätoimittaja, PDTE Newsletter (Pet Dog Trainers of Europe)
Rakkaiden Haukkujen ja Dog-Oriented Instituten (Doi Oy) perustaja

Paljon puhutaan koirien kouluttamisesta ja erilaisista koulutusmetodeista. Tuntuu, että vain kouluttaminen on tärkeää ja kaikki muu unohtuu. Keskitytään ihmisille tärkeisiin asioihin ja unohdetaan koira eläimenä. Totta kai myös kouluttaminen on osa koiran elämää, mutta kouluttamisen pitäisi olla vain pieni osa sitä. Jos koko koiran elämä on kouluttamista ja vain koulutuskentällä tai koulutusmielessä ollaan koiran kanssa, on jotain todella pahasti pielessä. Kaiken tämä koulutuskeskeisyyden keskellä ymmärrän hyvin, että meillä on Suomessa ja muualla maailmassa niin paljon huonosti voivia ja ”ongelmallisesti” käyttäytyviä koiria. Kun koirilta koko ajan vaaditaan asioita, jotka ovat täysin vastoin koiraeläimen luonnollista käyttäytymistä ja niiden lajiominaiset tarpeet jätetään tyydyttämättä, niin tulos ei voi olla mikään muu kuin se, missä tällä hetkellä ollaan. Totta kai joukossa on myös koiria, jotka kestävät hyvin kaiken sen, mitä niiltä vaadimme mutta isolle joukolle koiria se on vaan aivan liikaa ja ne reagoivat käyttäytymällä ”ongelmallisesti”. Kaikki koirathan ovat yksilöitä ja yksi kestää tilanteet paremmin kuin toinen.

Meidän tulisi ymmärtää esim., että koiran elämästä 14-16 tuntia vuorokaudesta pitäisi mennä nukkuessa. Ilman riittävää unta koira ei pärjää.  Koiraeläimen pitäisi saada paljon purtavaa, haistelua, kaivamista, ”ruuan saalistusta” jne. Ilman näiden tarpeiden tyydyttämistä koira ei voi olla tasapainoinen ja onnellinen. Pelkkä tuntien mittainen kävely hihnassa ei tyydytä koiran lajiominaisia tarpeita varsinkaan jos koiran ei anneta ulkoillessa edes haistella rauhassa. Koiralähtöisyys ottaa kaiken tämän ja monet muuta asiat huomioon ja pyrkii rakentamaan koiran elämästä turvallista, hyvään suhteeseen ja luottamukseen perustuvaa elämää. Koiralähtöisyyden ymmärtäminen ja koiran kunnioittaminen koiraeläimenä ovat perusasioita, jotka auttavat meitä elämään koiramme kanssa tasapainoista elämää.

Koiralähtöisyys ei ole pelkkää namitusta ja kukkahattutätien touhutusta, niin kuin moni luulee. Koiralähtöisyys ei myöskään ole koulutusmetodi se on tapa elää koira kanssa siten, että molemmilla on hyvä olla. Ja kun normaali elämä koiran kanssa perustuu hyvään suhteeseen ja luottamukseen on kaikki muu todella helppoa – kouluttaminenkin. Koiralähtöisyys toimii kaikkien koirien kanssa – mitä vaikeammat ongelmat sen paremmin se toimii. Koiralähtöisyyden ainoa tavoite on koiran kokonaisvaltainen hyvinvointi. Vain hyvinvoiva koira voi olla onnellinen ja tasapainoinen.



Nuuskimistaja kaivamista

 Kiipeilyä ja leikkimistä.
Ihmetyksen tassu kivellä
                         Eemeli lähetti kevään ensi kukkaset.
Eemeli lähetti kukkaset koska ei malttanut luopua tästä hienosta kepistä.
Kiitos kukista.
Tässä kaveriltani saatu päivän piristys eli pikkuinen Nala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti