keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Eläinten hyvinvointi päivä

Seurasin eläinten  hyvinvointipäivää netin välityksellä ja olipas mielenkiintoisia luentoja.  Ensimmäisenä  käsiteltiin sikojen hännän puremista ja sitten  hevosten imppaamista. Tämän jälkeen alkoivat erittäin mielenkiintoiset  luennot  aiheena : Synnytäänkö ongelmakoiraksi? Täsä käytiin tutkimustulosten kautta läpi sitä miten monella ongelmakäyttäytymisellä saattaa olla vahva perinnöllinen alttius, eikä syy suinkaan ole omistajassa. Tosin myös perinnöllisestä alttiudesta kärsivää koiraa voidaan siedättää ja kouluttaa. Esimerkkinä luennoitsija kertoi että esim ääniarkaa  koiraa ei missään tapauksessa saisi käyttää jalostuksessa.


Kuvat eivät liity tekstiin.
Tuulia Appleby Hannes Lohen tutkimusryhmästä kertoi myös mielenkiintoisia asioita tutkimusten valossa aiheena Lemmikin vai omistajien onelma?  -Koirien ja kissojen kotimaiset käyttäytymisongelmat. Kissa tutkimuksissa oli selvinnyt mm. seuraavia asioita, kissan virtsaamisongelmat ilmenevät sitä useammin mitä stressaanvammassa ympäristössä kissa joutuu elämään. Urokset merkkaavat narttuja useqammin, rotukissat enemmän kuin maatiaiskissat, mutta maatiaiset pissaavat epäsopiviin paikkoihin rotusiskojaan useammin. Myös jos taloudessa on yli 3 kissaa merkkaaminen lisääntyy. Kaikista vähiten merkkaavat sisäkissat. Eniten taas merkkaavat rajatulla alueella ulkoilevat kissa (häkki tai tarha). Eniten vääriin paikkoihin pissaavat kissat jotka murisevat, sähisevät ja mouruavat muille kissoille. Näitä ongelmia voidaan yrittää ehkäsitä kastoroinnilla, kissojen lukumäärän rajoituksella sekä valitsemalla yhteensopivia kissoja.
Löpö on sisäkissa, joka ei koskaan ole ulkoillut ja siitä sanottiin, että kissa ei turhaudu kun se ei ole koskaan päässyt ulos.
Koirilla esiintyi seuraavan laisia ongelmia  (vastauksia 5067 kpl) - vetää hihnassa 54,6 %, jahtaa liikkuvia asioita 35,8 %, ei tule kutsuttaessa luokse 60,1 % ja varastaa ruokaa 25,4 %. Murisee vieraalle ihmiselle 33,8 %, omaan perheeseen kohditunut 10,8 %, näykkinyt ja purrut 9,5 %. Ongelmakoirakuluttajilla ainakin on työsarkaa. Sitten käytiin läpi pennun luovutusiän vaikutusta käytösongelmiin, joita koirilla oli > 1 v. iässä. 93% pennuista kasvatettu kodinomaisissa olosuhteissa.
<8 vkoa luovutus                                    8 vkoa                                >8-24 vkoa
Tuttujen ihmisten välttely
6,1 %                                                       5,9 %                                   8,3 %
Vieraiden ihmisten välttely kotona
16,9 %                                                    16,6 %                                   22,1 %
Vieraiden ihmisten välttely ulkona
26,5 %                                                     25,8 %                                  32,7 %
Haukkuu vieraita kotona
39,9 %                                                      40,8 %                                 46,7 %
Murisee vieraille kotona
13,2 %                                                      11,1 %                                  15,3 %
Nappaa tai puree vieraita kotona
5,5 %                                                        4,8 %                                      7 %
Vältää eläinlääkäriä
27,3 %                                                     25,5 %                                   29,6 %
Haukkuu vieraita koiria kodin ulkopuolella
47,3 %                                                     51,2 %                                    54 %

Tutkimuksesta oli vedetty yhteen, että yli 8 viikkoisena luovutetuilla koirilla käytösongelmat lisääntyvät. Oli todella mielenkiintoinen ohjelma ja hienoa kun sitä pääsi netin kautta seuraamaan livenä.
Piilossa.

1 kommentti:

  1. Hei
    Mielenkiintoista tuo 8 viikkoisen luovutus ja käytösongelmat. Olen ollut jo vuosia samaa mieltä tästä asiasta - siis todella hieno juttu jos tästä aletaan enemmän puhumaan.. Mie haluaisinkin pennun heti itelleni kasvattajalta jo 6 viikkoisena:) MIelenkiintoista on myös se että paljon on puhuttu että pennut pitäisi olla kasvattajalla aina 12 viikkon asti.
    Onko netissä linkki tuohon luovutusikään jossain. Haluaisin mielelläni lukea siitä lisää. Tuliko tutkimuksessa selvyyttä mikä aiheuttaa yli 8 viikkoiselle luovutetulle pennulle käytösongelman - mistä se johtuu? Mulla on omaa tietoa miksi näin käy, mutta parempi että olen joskus hiljaa:). Olen ollut aina kiinnostunut näistä asioista, siksi lähdinkin aikoinaan työstämään ongelmakoiria.
    Jos sulla on jokin linkki niin laittaisitko sen mulle tulemaan. Olen todella aidosti kiinnostunut tuosta tutkimuksesta.

    Luen blogiasi silloin tällöin, kivoja tarinoita ja juttuja

    terv Eila e.honkanen@kolumbus.fi

    VastaaPoista