keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Omilla valinnoilla onnellinen koiraperhe

Ompa todella mielenkiintoinen tuo eilen saamani kirja Koiruus, ei meinaa pystyä lopettamaan lukemista. Nyt on tieteellisesti todistettu, että koirat eivät pyri johtamaan ihmisiä ja toki se on kovin loogista , että eri lajia olevat eivät johda toisiaan ei hiiri hevosta eikä lintu porsasta, niin miten kumassa ihminen voisi olla koiran johtaja tai toisin päin. Monet kouluttajat kouluttavat edelleen sen vanhentuneen ja vääräksi todisteun väitteen mukaan, että esim. jos koira laittaa tassunsa polvellesi, niin se pyrkii johtajaksesi ja alistamaan sinua. Jotta koira ei pääse toteuttamaan aikeitaan kehoitetaan sinua kulkemaan ovista ja porteista ensin. Kouluttajat laativat jopa listoja minkä avulla heidän mielestään voidaan estää koiran nousemin johtajaksi. Toimenpiteet ovat täysin vääriksi todistettuja ja niitä olivat mm. 1, Älä anna koiran tuijottaa sinua silmiin. 2. Älä helli ja silittele koiraasi. 3. Älä tervehdi koiraasi kun tulet kotiin. 4. Älä anna koiran kiivetä sohvalle.5. Syö ensin ja anna vasta sitten koiralle ruokaa. Näitä ohjeita on pitkä lista onneksi niitä ei ole meillä kotona koskaan noudatettu. 1800- luvulla  New Skete -vesljeskunnan munkit opettivat että koira pitää selättää ja näin siltä otettiin johtajuus ja se alistettiin, pentujen osalta pelkkä ravistelu riitti. Rankaisevat koulutusmenetelmät saattavat aiheuttaa koiralle  vahinkoa, tukahduttaa sen luonnonmukaista käytöstä ja tehdä siitä masentuneen ja poisvetäytyvän. Kaikenlainen pelottelu on koiralle pahasta. Lopuksi koira pelkää niin paljon omistajaansa että puree heitä puolustaessaan itseään ja sitten ihmetellään miksi koira puri ihmistä.


Olen ollut niin tyytyväinen omiin valintoihini, kun olen ymmärtänyt valita koiralähtöisen elämän koirieni kanssa. Olen myös valinnut koiralähtöiset koulutustavat ja niillä meidän haukuista on tullut energisiä iloisia ja jopa hyvin käyttäytyviä koirakansalaisia. Meillä ei vedetä hihnassa, eikä meillä ryntäillä toisten koirien ihmisten tai kulkuneuvojen kimppuun. Vapaana ollessaan koirille riittä kutsu täällä ja silloin riennetään mamman luokse. Koiramme eivät tunne Ei sanaa koska sitä emme ole tarvinneet. Koiramme eivät ole koskaan syöneet huonekaluja tai rikkoneet mitään tavaroitamme ja tämän uskon olevan seurausta siitä, että koiramme saavat elää koiralähtöistä elämää joka on täynnä virikkeitä.

Koira on sekaravintoa syövä peto,
anna koiralle mahdollisuus tyydyttää lajille ominaiset, luonnolliset tarpeet mm. haistelu, kaivaminen, pureminen, näin toimimalla sinulla on onnellinen koira.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti