torstai 22. tammikuuta 2015

Ihmeelliset koirat

Ei voi kuin ihmetellä miten viisaita nuo meidän karvaturrimme ovat .Tässä pätkä koiran ihmeellisestä hajuaistista.

Koira haistaa jo varhaisvaiheen sairauden 

Kansainvälisissäkin tutkimuksissa on ilmennyt, että koiran hajunerottelukyky on omaa luokkaansa. Se tunnistaa sairauksia aiemmin kuin muut tutkimusmenetelmät.
– Koira tunnistaa hyvinkin varhaisessa vaiheessa sairauksia. Silloinkin kun mitkään lääketieteelliset mittarit ei niitä näytä,  vakuuttaa Suomen hajurotteluyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Paavilainen.
Paavilainen toivoo,  että koiran hajuaistin avulla pystytään erottamaan ainesosa, jonka tutkijat pystyvät selvittämään. Se auttaisi varhaisvaiheen syövän toteamisessa.
Syöpäsairaat hyötyvät varhaisesta diagnoosista, sillä selviytysmahdollisuudet ovat silloin  hyvät. Uusia syöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain yli 30 000.
Lisätietoa hajukoirista ja tutkimuksesta osoitteesta www.wisenose.fi
Miksi koirat katsovat TV:tä
Koirat television äärellä on tuttu tilanne varmasti melkein jokaiselle karvakasan omistajalle. Mutta miksi koirat itse asiassa tuijottavat ruutua ja jopa reagoivat tiettyihin ohjelmiin, tiettyihin kuviin ja tiettyihin ääniin.
On tutkitusti selvää, että koirat reagoivat kuviin muista koirista, aivan kuten ihmisen ja muiden eläinten kuviin. Koirien näkökyky on kuitenkin erilaista kuin ihmisten, koirien silmät esimerkiksi rekisteröivät kuvat nopeammin kuin ihmissilmä.
Koirat näkevät pääasiassa kaksi pääväriä, keltaisen ja sinisen, kun taas ihmissilmä erottelee värejä täyden skaalan.
Miksi koirat sitten reagoivat televisioon eri tavalla? Tämä selittyy yksinkertaisella tavalla: reagoiminen liittyy koiran persoonallisuuteen tai rotuun. Eli jos koira haukkuu innostuneesta tai ei jaksa välittää ohjelmasta, selittyy koiran persoonallisuudessa.
Koiran rotuominaisuudet saattavat vaikuttaa myös televisionkatseluun. Esimerkiksi vihikoirat, joiden vahvin rotuominaisuus on vainuaminen, eivät reagoi kuvallisiin viesteihin kovinkaan herkästi. Paimenkoirat taas ovat visuaalisuuden mestareita ja televisioherkkiä.
Vaikka ihmiset usein jättävät radion tai television päälle koirien viihdykkeeksi, eivät eläinystävät jaksa useinkaan viihtyä ruudun ääressä kovinkaan kauaa.
Myös koirat kärsivät kaamosmasennuksesta.
Elämme vuoden pimeintä aikaa. Kaamosaika aiheuttaa monenlaisia oireita ihmisille, mutta eivät nelijalkaiset ystävämmekään säästy kaamoksen vaikutuksilta. Laumaeläimenä koiralla on samankaltaista käyttäytymistä kuin ihmisillä ja koirat saattavatkin myötäelää omistajiensa kaamosoireiden mukana. Kaamosajan pimeydessä myös koirien aktiivisuus vähenee.
– Kaamoksen aikaan lemmikit eivät välttämättä ole virkeitä ja innostuneita leikkimään tai lähtemään ulos. Ne saattavat myös syödä huonosti, kertoo biologian laitoksen eläinfysiologian professori Seppo Saarela Oulun yliopiston tiedotteessa.
Niin ihmisten kuin eläintenkin vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni, melatoniini. Ihmisen kanssa elävät eläimet häiriintyvät keinotekoisesta valosaasteesta. Luontaisen vuorokausirytmin sekoittaminen hankaloittaa älyllistä ponnistelua vaativia suorituksia ja voi vaikuttaa myös lemmikin mielialaan.
Koiran aktiivisuuden vähentyminen talven pimeimpään aikaan on luonnollinen ilmiö. Kun valon määrä taas keväällä lisääntyy, virkistyvät koirat samalla tavalla kuin ihmisetkin.

Selvästi meillä ainakin on havaittavissa, että koirat tulevat aikaisemmin sisälle ja nukkuvat pidemmän yöunen. Varsinkin BB viihtyy jo alkuillasta sisällä, tosin Taiga on se joka ei sitten millään haluaisi illalla tulla sisälle ja sitten kun kutsu käy niin kolahtaa samantien pedilleen nukkumaan. Pennut viihtyvät hyvin ulkona ja välillä tuntuu, että palelevatko nuo pehmo turkkeineen, mutta ei se siltä vaikuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti