perjantai 17. kesäkuuta 2016

Leonbergin luonne

Tuolla FB leonbergipalstalla on tänään keskusteltu leonberginkoiran luonteesta, monelta eri kannalta, joten aloin sitä itsekkin miettimään, sillä luonne on olut minulle yksi tärkeimmistä jalostuskriteereistä omassa jalostustyössäni. Lähdetäänpä sitten liikkeelle mitä rotumääritelmä asiasta sanoo:
 
Käyttäytyminen / Luonne: Perhekoirana leonberginkoira on nykyisissä asuin- ja elinolosuhteissa miellyttävä seuralainen, joka voidaan vaikeuksitta ottaa kaikkialle mukaan ja joka osoittaa erityistä lapsirakkautta. Se ei ole arka eikä aggressiivinen. Seurakoirana se on miellyttävä, tottelevainen ja peloton kaikissa elämäntilanteissa.
Leonberginkoiran tulee olla luonteeltaan erityisesti:
-itsevarma ja ehdottoman rauhallinen
-keskimääräisen temperamenttikas ( mm. leikkisä )
-helposti koulutettava
-hyvin oppivainen ja huomiokykyinen
-melua sietävä
Aika monta hienoa asiaa siis pitäisi leon täyttää ollakseen rotumääritelmän mukainen luonteeltaan. Vähän vaikeasti mitattavia asioita miten mitataan että koira on ehdottoman rauhallinen ja keskimääräisen tempperamentikas. Sitten pitää olla helposti koulutettava ja hyvin oppivainen ja kaikenlisäksi pitäisi osoittaa erityistä lapsirakkautta.
 Jos itse mietin omia koiriani niin en voisi mennä vannomaan että mikään koiristani täyttäisi kaikkia noita määritelmiä. Lähinnä tuota rotumääritelmän kuvausta taitaa olla Taiga ja kaummaisena Tosca, muut sijoittuvat sitten siihen välimaastoon.
Myös kennelliitolla on paljon sanottavaa samasta aiheesta http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-luonne-ja-kayttaytyminen
Muistoja menneiltä vuosilta Bella ja Luna

On monen asian summa minkälainen koirasta loppujen lopuksi kasvaa, minkälaisissa olosuhteissa se saa elää, minkälaisen perimän se saa, miten sitä opetetaan ja ohjataan, kuinka paljon se saa oppeja omalta emältään tai toisilta aikuisilta koirilta. Joutuuko se kohtaamaan vaikeita tilanteita missä se tuntee olonsa turvattomaksi. Jos on suuri vastuu kasvattajalla siitä että pentu saisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämälleen niin ei voi yhtään väheksyä pennun perheen merkitystä pennun kasvaessa.
Lisää muistoja täsä myös Turri meidän kaukkari
Minusta on tärkeää, että pentu saa myös tutustua eri rotuisiin koiriin ja niiden käytökseen.
Luonteesta voi kirjoittaa varmasti vaikka kuinka ja paljon, mutta olipa sen oman koiran luonne millainen tahansa niin yhtä rakas se kuitenkin on omalle perheelleen ja niin tietysti pitääkin olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti