keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Ihan kuin olisi ollut kiire

Päivä on hävinnyt ihan käsistä, en tiedä kun tuntuu, että päivät ovat lyhyntyneet, tosin yötkään eivät ole kovin pitkiä. Pyykkiä ja taas pyykkiä, siivousta ja taas siivousta ruokaa ja tissitystä ja koirien ulkoiluttamista ja kaikki alkaa taas alusta. Pennut tuoksuvat ihanille pikku pennulle ja niin sitä vain unohtuu nuuskimaan pennun tuoksua ja kiire vilahtaa ohi. Nami/leikkitäti kävi tänään piipahtamassa ja eihän meillä voi käydä jos ei pentuhuoneeseen kurkisteta.
Nää tykkää musta

Mitä pienokaisille kuuluu?
Illalla pennut saivat vielä toisetkin vieraat ilokseen. Hauska päivä taas pentujen kanssa.
Maitobaari on auki

Ihana pentukasa

Mä voitan tän

Taitava tyttö
 Laitetaampa tähän sitten varoituksen sana. Tällä hetkellä jylläävät sairaudet koirienkin keskuudessa. Ensimmäisenä mainittakoon tuo kennelyskä, joka voi tulla vaikka koira olisi rokotettukkin.
Karhunpoika sairastaa.

Miten kennelyskä leviää?
Kennelyskä leviää tehokkaasti koirien välillä koirien nuuskiessa toisiaan. Sairauden itämisaika on keskimäärin 4-7 päivää. Tämän herkästi tarttuvan hengitystietulehduksen aiheuttajina ovat useimmiten parainfluenssavirus sekä Bordetella bronchiseptica bakteeri. Myös adenoviruksien ja herpesviruksien on osoitettu olevan tarttuvan keuhkoputkitulehduksen taustalla.

Kennelyskän oireet
Runsas silmä- ja sierainvuoto ja kohtauksellinen yskä ovat tyypilliset kennelyskän oireet. Koiran yskä aiheutuu keuhkoputkentulehduksesta. Yskänkohtauksen aikana koira kakoo limaa keuhkoistaan. Vakavasti sairastuneet koirat menettävät ruokahalun, ovat uupuneita ja kuumeisia. Tällöin keuhkoputkentulehdus on edennyt keuhkokuumeeksi. Nuoret pennut saavat vanhempia koiria herkemmin keuhkokuumeen.

Miten nopeasti kennelyskä paranee?
Suurimmalla osalla koirista kennelyskä paranee 10-14 vuorokauden kuluessa ilman antibioottihoitoa. Vakavasti sairastuneet kuumeiset koirat, joilla esiintyy runsaasti limaa keuhkoissa ja sierainvuotoa, hoidetaan kuitenkin antibioottikuurilla. Aloitettua antibioottikuuria tulee jatkaa 7 päivää oireiden päättymisen jälkeen ja vähintään 10 päivän ajan. Jatkotutkimuksiin tulee hakeutua, jos koiran kliiniset oireet jatkuvat yli kahden viikon ajan
Tärkeimpänä hoito-ohjeena on riittävän levon takaaminen koiralle. Älä siis turhaan rasita kennelyskän kourissa olevaa koiraasi. Oireiden poistuttua on muistettava pitää riittävästi taukoa ennen kuin koiraa taas rasitetaan.
Miten välttää kennelyskä
Vältä koirapuistossa käyntiä, jos alueellanne on kennelyskää. Jos koirasi kuitenkin saa tartunnan, niin vältäthän koirasi ulkoiluttamista yleisillä koirien ulkoilutuspaikoilla.

Kennelyskärokotus tai edes sairastettu kennelyskä ei suojaa koiraa vuotta pidempään sairastumiselta. Riittävä suoja saadaan aikaiseksi ainoastaan vuosittaisilla rokotuksilla.
Kennelyskä on onneksi sairaus, jota vastaan voi suojata koiran rokotuksella.  Riittävän rokotussuojan aikaansaamiseksi koira pitää rokottaa vuosittain kennelyskää vastaan.  Rokottaminen ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa kaikille. Tartuntariskistä huolimatta rokotetut koiran sairastuvat rokottamattomia paljon lievemmin. Nuoret koirapuistoissa ja koirien harrastustoiminnoissa mukana olevat koirat on syytä rokottaa vuosittain kennelyskää vastaan. Samoin ikääntyneet toisesta sairaudesta kärsivät koirat on hyvä suojata kennelyskältä.
Kennelyskää pahempi sairaus on parvo mikä tuntuu nyt rantautuneen nyt varsinkin tänne Turun seudulle ja Raumallakin on joku tapaus.
Koiran parvovirus, lyhyemmin CPV-2, on koirien parvovirusripulin aiheuttaja. Tauti leviää nopeasti ja se on vaarallinen erityisesti pennuille sekä vanhoille ja yleiskunnoltaan heikoille koirille. Parvovirustartunnan oireita ovat ruokahaluttomuus, raju oksentelu, kuume sekä aluksi limainen, myöhemmin verinen ripuli. Taudin itämisaika on kolmesta kahdeksaan päivää. Taudille ei ole spesifistä hoitoa, mutta sitä vastaan on kehitetty rokotteita, jotka kuuluvat koiran perusrokotusohjelmaan. Parvovirus on hyvin kestävä ja voi säilyä tartuntakykyisenä sairaan koiran ulosteiden saastuttamassa ympäristössä pitkiä aikoja. Koiran parvovirus ei tartu ihmiseen.
Joten ollaampa tarkkoja ja pidetään huolta omista haukuistamme.
Dimi toivottaa hyvää hyötä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti