maanantai 9. tammikuuta 2017

Kouluttaminen, opettaminen, harrastaminen

Tänään bongasin tuolta fb:n puolelta keskustelun leonberginkoiran kouluttamisesta tai ei kouluttamisesta. Aloin itsekkin miettimään että mitä se koiran kouluttaminen on ja onko kouluttaminen ja opettaminen sama asia vai eri asia ja sitten on vielä harrastaminen. Tämä ei olutkaan ihan helppo asia  miettiä. Mielestäni, kyllä koiraa pitää opettaa, että se tietää mikä on luvallista ja mikä ei, olisi aika vaikea tulla toimeen 80 kg leon kanssa jolla olisi vain oma käsitys  luvallisesta ja luvattomista asioista. Siis jos nyt mietin niin asioiden opettaminen koiralle tuntuu järkevältä eikä koira varmastikkaan  ihan ilman sressiä siitä suoriudu, mutta onneksi on olemassa paljon keinoja miten koira voi purkaa stressiä ja voida hyvin.
Banjo ja Perla
 Vieläkin mietityttää onko kouluttaminen sitten jotain muuta kuin koiran opettaminen hyville tavoille, no tietenkin koiralle voidaan kouluttaa jokin  tapa toimia esimerkiksi  jäkikoirat ja vepekirat ja rauniokoirat ovat varmasti koulutettuja. Auttavat etsimään kadonneita ihmisiä ja koiria ja pelastavat hukkuvia. Mielestäni tämäkin on ihan hieno asia. Tai vartiokoirat jotka hoitavat  innoissaan omaa tehtäväänsä.
Lumo
 Entäs sitten se harrastaminen, harrastan lenkkeilyä metsässä koirien kanssa kuullostaa aika hyvältä, harrastan agilityä no ehkä siinä onkin sitten mietinnän paikka että mikä rotu on kysymyksessä voin kuvitella että on rotuja jotka suuresti nauttivat tuosta harrastuksesta. Entäs sitten koiranäyttelyt  ovatko ne harrastus no minun mielestäni kyllä, no entäs näyttelykoulutus onko se sitten stressaavaa koiralle ja entäs ne näyttely. Ei nyt menee pääni ihan pyörälle tähän pohdintaan.
Ozzy
 Mutta sen ainakin tiedän että koirien virikkeistäminen on koirista hauskaa ja mukavaa ja palkitsevaa ja koirat tekevät sitä mielellään eivätkä koirat koe sitä stresaannuttavaksi. Ehkä tämä pohdinta oli aivan turhaa sillä olen aivan varma, että jokainen koiran omistaja haluaa oman koiransa voivan mahdollisimman hyvin ja olevan hyväkäytäöksinen jotta elämä sen kanssa on miellyttävää ja myöskin sen että koira saa viettää koiramaista elämää haistella, kaivella leikkiä ja ennen kaikkea olla koira.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti