perjantai 31. maaliskuuta 2017

Koiran kanssa

Koirat ovat meille erittäin rakkaita ja välillä joudummekin ihan hurmioon siitä kaikesta kivata mitä voimme koirien kanssa touhuta ja harrastaa. On koirakoulua, on sosilistamista, on leikkipäivää, on kaupunkiin tutustumiasta, aktivointia ja virikkeistämistä ja vaikka kuinka ja paljon muutakin kivaa tekemistä. Kaikki me pyrimme siihen, että meillä on hyvin kasvatettu koira jonka kanssa voimme liikkua ja jonka taidoista voimme olla ylpeitä. Mutta silloin voi unohtua yksi tärkeä asia, nimittäin se että koira olipa se pentu tai aikuinen tarvitsee  vapaa-aikaa sellaista aikaa että voi olla vain ihan koira, eikä tarvitse osata yhtään mitään.
 Aina kun koiran kanssa harrastetaan jotain ja koiralle opetetaan jotain ja koiralta vaaditaan jotain osaamista, koiran stressitasot nousevat ja se tarkoittaa että oppimiskyky heikkenee. Onkin huomionarvoista, että jos sinusta alkaa tuntua että koirasi ei oikein jaksa kuunnella sinua tai koira ei opi jotain yksin kertaista asiaa niin silloin koiran muistipaikat ovat ihan täynnä ja koira tarvitsee vapaapäiviä oppimisesta jotta muistipaikat taas vapautuvat ja oppiminen on hauskaa.
 Koira voi myös yrittää rauhoitella sinua ja jos osaat tulkita rauhoittavia signaaleja niin huomaat, että nyt menee liian lujaa. Yksi tyypillinen ele on, esim. koulutustilanteessa koira kääntää selkänsä opettajalle ja muille oppilaille ja alkaa tuijottaa seinää, silloin  olisi hyvä huomta koira on väsynyt ja opiskelu on syytä lopettaa siihen, väsymys ei ole iästä kiinni. Omien koirien kanssa huomaan usein, että kun lenkillä olessa mikä on hauskaa ja rentouttavaa koirasta minä kuvaan koiria niin koirat alkavat rauhoitella minua ja ne alkavat hidastella ja selvästi voin huomata niillä ei ole enää kivaa kun mamma haluaa koko ajan kuvata sellaisen lenkin jälkeen vaaditaan aina ainakin pari päivää lenkkejä ihan ilman kameraa.
 Koiralla pitäisi viikossa olla enemmän vapaapäiviä kuin treenipäiviä. Me usein unohdamme että koira on edelleen se sekaravintoa syövä peto ei karvainen lapsi. Kun koira saa riittävästi levätä ja olla koira niin silloin opiskelu on hauskaa ja koira on innokas. 
 Itse olen aikoinaan tehnyt senkin virheen, että ilmoitin koiran innostunut kun olin useana viikonloppuna näyttelyyn ja mitä tapahtui? No kun oli menossa varmasti joku viides tai kuudes viikonloppu niin minulla ei ollut hihnassa innokasta iloisesti liikkuvaa koiraa vaan minulla oli apaattisesti perässä hiihtävä masentunut koira jolle eivät kelvanneet edes herkkunamit. Onneksi ymmärsin että nyt ei ole kaikki hyvin.
 Kaikkea pitää koiran kanssa kokeilla ja kaikkea saa kokeilla, mutta totuus on se että olipa kysymys vaikka kuinka hauskasta asiasta niin liika on liikaa. Hauskoja koulutus, treeni, aktivointi, virikkeistämishetkiä ja ennen kaikkea ihania vapaapäiviä.
Onnellinen koira hymyilee.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti