keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Lemmikin laihuus / lihavuus

Onko lemmikkini liian laiha vai lihava vai peräti ihannemitoissaan, sitä meistä jokainen miettii aina silloin tällöin.  Se onkin hyvin askarruttava kysymys mistä sen sitten oikein tietää? Sanotaan että tunnustelemalla koiraa jos kylkiluut tuntuu niin silloin ok, mutta ainakin itse tiedän, että kyllä minä ainakin tunnen tai luulen tuntevani ne kyllkiluut vaikka koiralla olisikin jo liikakiloja, itseään on niin helppo huijata. Toisena kohtana mistä koiraa voi tunnustella on selkäranka se pitäisi muodostua nikamista ja niiden välissä pitäisi olla selkeä kuoppa, jos kaikki on yhtä tasaista rankaa niin kuopat ovat täyttyneet liiasta rasvasta. Kolmas asia mistä voi asiaa tarkastella on koiran muoto, koiralla pitää näkyä selkeä vyötärö, koira ei saa olla tasapaksu pötkylä. Miksi sitten pitää huolestua koiran ylipainosta, no ihan samasta syystä kuin ihmisilläkin se on terveysriski.
  • Ylipaino lyhentää lemmikkisi elämää
  • Ylipaino rasittaa koiran elimistöä.
  • Ylipaino altistaa lemmikin sydänsairauksille, diabetekselle, nivelrikolle, verisuonitaudeille, hengityselinsairauksille, haimatulehdukselle, kilpirauhasen toimintahäiriöille, virtsatiesairauksille ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöille. Myös ihotulehdukset ovat mahdollisia.
  • Ylipainoisen koiran hoitaminen eläinlääkärin vastaanotolla voi olla hankalaa esim. onnettomuustilanteessa. Ylipaino lisää anestesia- ja leikkauskomplikaatioiden riskiä.
    Liikunta on tietenkin koiralle myös tärkeää ja varsinkin se edistää myös koiran laihtumista tai sen puute lisää lihomisen riskiä. Miksi sitten koirat lihovat niin helposti? Sanotaan että me ihmiset rakastamme koiramme lihaviksi, pienillä makupaloilla joita emme edes laske ruuaksi ja kun näemme ne koiran anovat silmät niin helposti annamme sitten jonkun palkkion koiralle
    Jos epäilet että koirasi on saanut muutamia ylimääräisiä kiloja niin sinun pitää ensin käydä keskustelu itsesi kanssa että pystyt pysymään lujana vaikka nuo kauniit ruskeat silmät sinulta niitä herkkuja pyytävät. Pidä muutama päivä kirjaa mitä koirasi saavat normaalisti ja  karsi sitten ensin kaikki herkut pois ja tarkastele sen jälkeen että koiran saama ravinto on terveellistä ja monipuolista, mieti vielä liikuntamäärät ja sitten tuumasta toimeen. Jos tarvitset apua asian ratkaisemiseksi niin otappa yhteyttä kasvattajaan hän on sinun apunasi ruokintaa suunniteltaessa. 
  • Entäs sitten jos lemmikkini onkin liian laiha sen huomaa kyllä sitten hyvin  koiran ulkomuodosta, kylkiluut näkyvät selvästi ja koiralla ei ole lihaksia. Koiran liiallinen laihuus johtuu yleensä jostain terveysongelmasta. Hoikkuus taas on toinen juttu kuin laihuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti