tiistai 15. elokuuta 2017

Koiran kotiapteekki

Mitäpä sitä sitten pitäisi varmuudenvuoksi koirankotiapteekista löytyä. Minun mielestäni siellä ainakin pitäisi olla seuraavia asioita:
- Kuumemittari, mielellään taipuva 
- Desinfiointiaine (Betadine) + betadinesalva
- Sakset
- Sideharsotaitoksia ja rullia
- Vanua
- Joustosiderulla (esim. Vet-flex)
- Pinsetit
- Punkkipihdit
- Hiilitabletteja
- Canikur ripuliin 
- Parafiiniöljyä
- Maitohappobakteeria
- Eri kokoisia ruiskuja
- Vetramil hunajavoide tai suihke
- Laastaria 
 Kuumemittarilla on hyvä opetella mittaamaan koiran lämpö ja merkitä se itselleen ylös, jotta koiran sairastuttua osaa arvioida onko koiralla kuumetta ja kuinka paljon.  Koiran normaalilämpö  on 38-38,6 C (pennuilla jopa 39 C), myös aikuisen koiran lämpö voi nousta tilapäisesti jopa yli 39 kun koira stressaantuu esim eläinlääkärikäynnillä.Koiran lämmön voi mitata peräsuolesta tai sitten kosketusmittarilla korvalehdestä.
 Toinen hyödyllinen taito on koiran pulssin eli sydämen sykkeen mittaaminen ja sekin kannattaalaittaa itselleen muistiin vastaisuuden varalle. Normaali leposyke on 70-100 kertaa, koiran ollessa kiihtynyt se voi olla jopa 120 . Pulssi löytyy parhaiten reiden sisäpuolelta ylhäältä läheltä lantiota.
 Hengitystiheys: Lepotiheys 10-20 kertaa minuutissa kiihtyneenä jopa 40 kertaa minuutissa. Hengitystiheys lasketaan rintakehän kylkien kohoilusta sisään- tai  uloshengitysten määrästä. Sykkeeseen ja hengitykseen vaikuttavat koiran koko, lämpötila ja muutkin ympäristötekijät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti