tiistai 29. elokuuta 2017

Koirien geenitutkimus

Heidi Andersson Genoscoper Oy:stä kertoi kasvattajapäivillä koirien geenitutkimusesta. Perinnöllisistä sairauksista puhuttaessa usein kuulee sanottavan että sekarotuiset koirat ovat terveempiä kuin puhdasrotuiset koirat, nyt on kuitenkin faktatietoa, että 32 % puhdasrotuisista koirista ja 41,8 % sekarotuisista koirista kantaa vähintään yhtä sairausgeenin muotoa. Rodun monimuotoisuus onkin avain asemassa rodunjalostuksessa, sillä nyt on jo rotuja jossa monimuotoisuus on hävinnyt ja rotu on kuolemassa sukupuuttoon.
Geenitestejä kehitetään jatkuvasti uusia ja tulevaisuuden näkemyksiä on mm. geenitesti millä voitaisiin testata koiran ahneuteen liittyvää ominaisuutta
Heidi Andersson kuuluu myös käynnistyneeseen koirien aineenvaihduntaa tutkivaan tutkimusryhmään ja tutkittavat rodut onkin jo valittu ja itseäni ilahdutti, että leonberginkoira kuului tutkittavien rotujen joukkoon. Tästä varmasti kuulemme myöhemmin enemmän.
Yhtenä aiheena kasvattajapäivillä olivat vielä koirien tekniset vaatteet. Keraamiset vaatteet -
Ulkopinnassa on kestävä vedenpitävä kangas joka on laatuluokassaan niin korkealaatuista että siitä voidaan tehdä myös lasten kovaa kulutusta kokevat vaatteet. Tämä kerros pysäyttää myös tuulta. Seuraavaksi on Meida "huopa" 60 tai 80 grammaisena tilanteesta riippuen. Tämäkin kerros sekä pysäyttää viiman aiheuttamaa kylmyyttä pääsemästä koiraan, että heijastaa takaisin koiran lämpöä parhaimmillaan jopa 80%. Viimeisenä kerroksena on vanu, jonka tehtävänä on antaa koiran ja vuoren väliin pieni ilmarako että sekä eristävyys että keraamisuus toimisi kaikkein parhaimmalla tavalla pitäen koiran lämpöisenä.
 Nyt on sitten kasvattajapäivien materiaali käyty läpi, paljon asiaa oli ja toivottavasti olette saaneet asiasta jonkun käsityksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti