keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Luento

 Luento käsitteli kantavan nartun ja pennun sekä nuoren koiran ruokintaa. Yksi pelko kantavalla nartulla synnytyksen jälkeen on aina tuo kalkkikramppi. Kalkkia ei kuitenkaan saa lisätä emän ruokaan kuin vasta synnytyksen jälkeen.
Toisena tärkeänä asia puhuttiin foolihaposta jota emä tarvitsee, jotta pennut eivät saisi kitalakihalkiota. En tiennyt että foolihapon lisääminen vaikuttaa vain 33 vuorokauteen asti.
 Tuossa kuvassa on kuvattu sitä kuinka nopeasti koiran pentu kasvaa ja kuinka moninkertaisesti pentu nostaa painonsa aikuisikään mennessä . Pienet koirat nostavat painonsa 20 kertaiseksi, keskikokoiset koirat 70 kertaiseksi ja isot koirat 100 kertaiseksi. On se huimaa painon nousua.
Tässä kuvataan luuston kasvuhäiriöriskiä eri kokoisilla koirilla eri ikävaiheissa.

Kakassa sen salaisuus, tämä pätee koirien ja jopa ihmisten kanssa. Uloste kertoo paljon koiran ruuan sulatuksesta. Noista neljästä rivistä tavoittelemisen arvoinen rivi on tuo rivi 4.
Uloste ei saa olla jatkuvasti löysähköä, limaista tai puuromaista eikä myöskään jatkuvasti kovaa, kuivaa papanaa. Ulosteessa ei saisi olla näkyviä, isoja palasia sulamatonta ainesta.
Koiran tulisi ulostaa vaivatta yhden tai useamman kerran päivässä riippuen ruoan määrästä ja koiran aktiivisuudesta.
 Tässä vielä tuo kalvossa oleva kuva suomenkielisin selostein.
Löysä uloste tai ripuli, oksentelu, runsas röyhtäily ja ilmavaivat ovat tyypillisiä oireita ruoansulatukseen liittyvissä ongelmissa. Yleisiä ruoansulatusvaivojen aiheuttajia ovat lenkkipolun varresta suuhun napattu sopimaton herkkupala tai virusperäinen suolistotulehdus, mutta myös huonosti sulava ravinto, ruoka-aineyliherkkyydet sekä hotkiminen voivat johtaa ruoansulatusongelmiin.
Etenkin suurikokoisilla koiraroduilla on ruoansulatuskanavan anatomisista syistä johtuen taipumusta ruoansulatuskanavan herkkyyteen kun taas pienikokoisia koiria vaivaa useammin ummetus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti